Herstellen van professionele dwarsfluiten
KLEINE HERSTELLINGEN
Aan de hand van een verkennend gesprek met de client in de ‘voorkamer’ worden de nodige herstelling(en) van het instrument besproken. Dat kan gaan van het plaatsen van een nieuwe kurk, over het vervangen van een polster tot het bijstellen van de dichting (foto rechts).
Ook maatwerk is mogelijk, zoals bv. de kopstuk-corpus aanpassing of een deblokkering van de mechaniek.
Bij beschadiging na een ongeval, kan het mechaniek hersteld worden. Zo ziet u links de zacht-soldering van het rechterhand-stoeltje van het mechanisme.
VOLLEDIGE REVISIE
Een volledige revisie of ‘overhaul’ omvat:
-
een grondige poetsbeurt van het corpus en mechaniek
-
het vervangen van alle dichtingen (polsters)
-
het uitlijnen en fijnafstellen van het mechaniek,
-
het vervangen van afstelviltjes.
Tijdsbestek
Na elke revisie wordt de fluit een behoorlijke tijd door mij ingespeeld. Een ‘sine qua non’ voor een degelijke en duurzame revisie. Een fluit volledig reviseren duurt daarom toch wel een tijdje: de bij benadering 300 onderdelen moeten gestabiliseerd worden en dat kan alleen maar door intensief ‘in te spelen’ en nadien te corrigeren tot een stabiel geheel. Speling, kurkjes, correspondenties afstellen, mechanische speling verwijderen... Er is veel geduld nodig om alles te stabiliseren. Als fluitist wil je immers maar één ding: elke dag een betrouwbaar instrument bespelen.
Kostprijs
Deze varieert van instrument tot instrument. Leeftijd, intensiteit van spelen, onderhoud gedurende de vorige jaren zijn o.a. de belangrijkste factoren die de prijs bepalen. In een verkennend gesprek bekijken we de mechanische toestand van de fluit en kwaliteit van de polsters. Afhankelijk daarvan krijgt de client een prijsbestek voorgelegd.
Garantie
Het huis geeft een garantie van 2 jaar op elke volledige revisie.
Mijn technische reflexie over polsters
Als professioneel fluitist en technisch ingenieur, ben ik steeds gefascineerd geweest door de technische aspecten van de fluitbouw en meer bepaald het luchtdicht maken van het instrument door middel van een dichting of polster genaamd. Ik heb dan ook mijn toevlucht gezocht bij verschillende bouwers en herstellers in binnen- en buitenland om hun mening en ontwerp te leren kennen. In Amsterdam bij Jan Hoving, in North-Carolina bij Chris Abell, in Pennsylvania bij Clifford Tretick, in Boston bij Brannen-Cooper en in München bij Uesawa. Nog steeds heb ik een nauwe samenwerking met al deze bouwers en herstellers.
De ‘dichting’ is en blijft op zijn zachtst gezegd een vrij zwakke schakel in de constructie van het instrument. Net zoals ik, zijn ook mijn collegae herstellers en bouwers op zoek naar betere materialen, zoals suède (‘Clifford-pads’- Straubinger’ pads) of de silicone polsters van Uesawa en zijn sublieme polstermethodiek.
Naar mijn mening blijft, na 30 jaar ervaring, het ‘klassieke polstersysteem’ een zeer duurzame oplossing. Dit systeem bestaat uit een hard materiaal met daarop een vilten laag en twee omhullende vliezen. Het is voornamelijk de wijze waarop de polsters worden geplaatst en de kwaliteit van de verschillende onderdelen die het verschil maken in het langdurige en duurzaam dichten van het instrument. Natuurlijk mag men het mechanische aspect van de fluit niet uit het oog verliezen. Het uitlijnen en spelingvrij maken van de mechaniek is een must en heeft een belangrijke bijdrage tot het sluiten van de polsters.
Waarom het dichten van polsters maatwerk is
Het spreekt voor zich dat ook ik enkele aanpassingen heb gemaakt aan deze klassieke polster. De fluitist wenst immers een instrument in topvorm.
Tot op heden is er geen standaardnorm van de binnendiameter van de kleppen. Elke fluitbouwer hanteert andere afmetingen en vormgeving. Mijn dichtingen worden handgemaakt in het atelier. Deze werkwijze stelt me in staat de diameter van elke polsters aan te passen aan de binnendiameter van elke fluitklep. Zodoende kan ik bij elke klep tot op een tolerantie van 0,1 mm, een bijhorende polster maken.
Het maakt bijgevolg niet uit van welke bouwer de fluit is: Sheridan, Powell, Brannen, Brannen-Cooper, Muramatsu, Yamaha, Miyazawa, Burkhart, Nagahara of Haynes.
Materiaalkeuze van de polsters
Je hebt bij het vervangen van de polsters de keuze uit 3 viltsoorten, afhankelijk van je type fluit, je eigen speloptiek en articulatie.
1. synthetische geweven vilt
Een zeer duurzaam en stabiele viltsoort die een zeer directe aanspreekbaarheid en articulatie mogelijk maakt.
2. natuurlijk geweven vilt
Deze geeft een zachte doch directe aanspreekbaarheid en een lichte vingertouché.
3. suède vilt
Dit is een bijna geluidloze polster met een nog zachtere vingergevoeligheid.
Ik werk met zeer duurzame materialen. Zo selecteerde ik uit meer dan 20 varianten een geweven viltsoort uit Duitsland om mee te werken. Een andere variant is de bijna geluidloze suède polster. Ook deze suède werd geselecteerd uit verschillende soorten. De omhullende vliesjes heb ik in Argentinië gevonden en zijn van uitzonderlijke kwaliteit.
We gaan samen in een verkennend gesprek op zoek naar de mogelijkheid die het meest aansluit bij je eigen instrument en persoonlijk fluitspel.